bildet viser en blid ung mann

Møt lærlingen Martin Breen

Øverst på stillaset holder Martin Breen på å brekke løs gamle panelbord og lekter fra gavlveggen på rekkehuset i Årnes. Han lærer noe nytt hver eneste dag. Det er da også hele hensikten. Unggutten er nemlig den ferskeste lærling hos Tormod Ånerud AS.

-Jeg brukte ikke lang tid til å tenke meg om da jeg fikk denne muligheten. Dette er den perfekte bedriften for meg. Her er det så mange varierte arbeidsoppgaver at jeg lærer noe nytt hele tiden, sier den blide og sympatiske unge mannen.

Et privilegium

Det er behagelig høsttemperatur og lettskyet oppholdsvær i Årnes denne siste torsdagen i oktober. Et helt borettslag skal få nye fasader. Gammel kledning skal av og erstattes med moderne, sementbaserte plater. En temmelig omfattende jobb, ifølge Thorstein Ånerud.

-Vi startet opp her i august, og skal etter planen være ferdige i god tid før jul. Nå er vi fire mann på prosjektet, så vi er godt i rute, sier formannen og tømrerbasen, som synes det er flott å ha med lærling Breen på laget.

-Vi har satset aktivt på lærlinger i mer enn 20 år. Det er et privilegium at unge mennesker søker seg til oss. Martin Breen er en dyktig ung mann, så vi skal nok få gjort en skikkelig tømrer av han, ler Thorstein Ånerud.

Bildet viser to blide menn foran et stillas

Hit han helst ville

Det var aldri noen tvil om hva unge Breen skulle bli når han ble stor. Med en far som er byggmester var valget enkelt. Martin hadde adskillige timer på diverse anleggsplasser allerede før han begynte på ungdomsskolen.

-Jeg bestemte meg i niende klasse. Det ble tømrerlinja på Årnes videregående. Jeg søkte lærlingplass på flere steder, men heldigvis fikk jeg tilslag hos Tormod Ånerud AS. Det var hit jeg aller helst ville. Dette er den lokale entreprenøren. Jeg kan nesten se over til kontoret fra gården hjemme på Skaubygda, sier 18-åringen, som forteller at han ble tatt godt imot fra første dag.

-Det som er så fint her er at vi driver med så utrolig mye forskjellig. Og jeg får være med på alt. Alle er veldig trivelige, og flinke til å lære bort, synes jeg.

Ved og elg

Martin Breen har mange jern i ilden. Når han ikke er på jobb, er han som regel i full aktivitet på gården hjemme på Bekkevold. Særlig med ved. 200 sekker skal hogges, tørkes og selges. Det er ikke noe problem, ifølge den driftige unge mannen. Og i høst har han skutt ikke mindre enn ni elg i Atna-området i Østerdalen og på Gol. Alt som finnes av ferie settes nemlig av til dette høydepunktet i året: Elgjakta. Faren hans driver fremdeles på og jakter på skogens konge, men for unge Breen ble sesongen avsluttet for noen dager siden.

-Det er fremdeles en del dyr igjen på kvota, men jeg har ikke mer ferie. Så da blir det snekring i stedet. Det er moro, det også.