bildet viser en mann med rød caps

Fra lærling til tømrerbas og formann på 21 år

Det nye flotte våningshuset på Oppstad skal stå innflyttingsklart til jul. Da er det ni måneder siden Jan-Tore Veland og kollegene hans hos Tormod Ånerud AS begynte med grunnarbeidet til det 260 kvadratmeter store huset. Veland har gått fra lærling til tømrerbas og formann på 21 år, og er med det nestor i kollegiet til entreprenøren på Skarnes.

-Grunnflaten på huset er 140 kvadratmeter, og vi begynte å støpe såle og grunnmur i april. Selve snekringen startet vi med i mai, og så har det jo vært litt sommerferie og andre ting innimellom. Det går temmelig radig å sette opp et moderne ferdighus, selv om akkurat dette er tegnet om og tilpasset av en arkitekt. Det kommer blir et staselig og flott hus med mange spennende detaljer når det blir ferdig, sier Jan-Tore Veland.

Fra lærling til tømrerbas på 21 år

Det er 21 år og noen uker siden Jan-Tore Veland hadde som første dag som lærling hos Tormod Ånerud AS. Da hadde Skarnes-gutten gjort unna et år med byggfag og et år på tømrerlinja på videregående. For sikkerhets skyld hadde han også fått med seg et år med allmennfag påbygg før han fant ut at videre skolegang ikke var særlig fristende. Sommeren 2001 søkte han om lærlingeplass hos den lokale entreprenøren, og fikk den.

-Jeg begynte rett etter sommerferien det året, og ble tatt veldig godt imot. Dette er en helt super arbeidsplass. Det har vært helt topp fra den første dagen, sier Veland, som nå er tømrerbas og formann og den med lengst ansiennitet av alle ansatte hos Tormod Ånerud AS.

-Vi har det fritt og fint her på jobben. Vi har et veldig godt arbeidsmiljø og gode kolleger. Vi er en kameratgjeng. Jeg kunne ikke tenke meg en bedre arbeidsplass. Men så har jeg aldri prøvd noe annet, heller, ler mannen, som i løpet av disse 21 årene også har rukket å skaffe seg enebolig og samboer på Galterud, og ikke minst tre jenter fra tre til 14 år pluss en bonussønn på syv.

Alltid noe nytt

Det er en solrik og ikke alt for kald onsdag i slutten av oktober. Jan-Tore Veland holder på med utvendig kledning. Inne i huset kollegene Heiki Ingvaldsen og Jonas Lea i full sving med å montere gips, og både rørlegger og elektriker driver med sine ting. Huset er fortsatt langt fra ferdig, men det nærmer seg.

Hvor han skal når han er verdig på Opstad, er ikke Jan-Tore Veland sikker på. Det kan bli gården på Ullern der han satte opp en driftsbygning for et halvt års tid siden, eller det kan bli noe helt annet. Det er noe av det han setter mest pris på med jobben hos Tormod Ånerud AS. Ingen dag er like. Alle jobbene er forskjellige. Og i løpet av de 21 årene han har holdt på, har det ikke vært en eneste dag uten et eller annet prosjekt å gå til.

-Som regel følger vi et prosjekt fra start til mål, slik vi gjør her. Men av og til må vi hjelpe hverandre på tvers av prosjektene for at vi skal kunne gjøre disse ferdige innen tidsfristen.

Stor forandring på 21 år

Jan-Tore Veland er utdannet tømrer, og trives med både reisverk og kledning. Men han jobber også mye med forskaling og støping. Sammen med laget har han også gjort betongarbeidet på den store låven like i nærheten som allerede er ferdigbygget.

-Vi har veldig varierte arbeidsoppgaver her på jobben. Det er det som er så fint. Og det har forandret seg mye på de 21 årene jeg har jobbet for Tormod Ånerud AS. Den første tiden drev vi mest med mindre prosjekter. Det kunne være tak, tilbygg, rehabilitering og slike ting, men i 2006 satte jeg opp mitt første hus, sier tømrerbas Veland, og forteller at de fleste av jobbene er i nærområdet.

-Vi bygget en barnehage på Jessheim for 15, 16 år siden. Det er den jobben som har vært lengst unna på de årene jeg har vært her.